Oriëntatiecursus

Mensen met woorden een loopplankje aanreiken

Een Hilversumse programmamaker, die op televisie God en geloof ter sprake brengt, zei in een interview naar aanleiding van een begrafenis waar veel niet-gelovigen aanwezig waren, het volgende:

‘Er schuilt veel kracht in een verhaal dat woorden geeft aan verlatenheid of leegte; dat merk ik bijvoorbeeld op begrafenissen. Tegelijk: het zijn beelden, woorden. Daaruit is geloven opgebouwd. Krachtige beelden, maar geen weten. Ik kan geen reisgids kopen van “de andere kant”.’

En ze vervolgde het even later op de volgende manier:

‘Mijn woorden moesten, zo heb ik dat zelf maar geduid, een soort loopplankje vormen vanuit het diepste donker naar een beetje meer licht. Een loopplankje van woorden. Een niet-gelovige bijeenkomst was het, maar je voelde dat de ervaring van die mensen vragen opriep die over meer gingen dan wat een mens in zijn ééntje aankan.’

Een loopplankje. Dat is een mooie uitdrukking, omdat het een passend beeld is bij wat we bij de Oriëntatiecursus voor ogen hebben. Want praten over God, geloof en Bijbel vraagt erom dat we woorden vinden voor dat waar we naar op zoek zijn.

Er zijn 4 onderwerpen die tijdens deze cursus aan de orde komen:

• Wat is de christelijke boodschap, wat geloven christenen met betrekking tot God, Christus, de wereld en de zin van het leven?
  • Hoe is de Bijbel ontstaan, wie schreven de Bijbel en met welke bedoelingen, wat de betekent de Bijbel voor christenen?
  • Wie is Jezus Christus, hoe verliep Zijn leven en wat is Zijn boodschap?
  • Wat is de betekenis van het christelijk geloof voor het dagelijks leven, waarom gaan we naar de kerk, wat is bidden eigenlijk?

Het doel is om cursisten zo eerlijk mogelijk te informeren over de christelijke boodschap, in de hoop dat zij zelf de waarheid en waarde van de boodschap herkennen en daar positief op reageren.

De cursus bestaat uit acht studieavonden. De laatste cursusavond is een excursie naar de Dorpskerk met een interessante rondleiding en het beklimmen van de toren. Een organist vertelt iets over het orgel en bespeelt het.

Oriëntatiecursus christelijk geloof
Cursusavond: maandag
Data: 12 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 december, 11 en 25 januari 2021
Tijd: 20.00-22.00 uur
Kosten € 15,00

Hartelijk welkom om mee te doen!

Meer informatie of opgeven?

Heidy Verhoef: 0342-476013 of overeemverhoef@solcon.nl
Wim van der Vegte: 0342-470755 of wvdvegte@hervormdvoorthuizen.nl