Jongerenpastoraat

Jij doet er toe!

Waarom een Pastoraal JeugdTeam (PJT)?

Op verschillende plekken in onze gemeente kun je merken dat we het belangrijk vinden dat je weet dat je er toe doet. PJT is één zo’n plek waarbij dat kan.

Als team willen we er voor jou zijn! Aan wie we dan denken? Alle jeugd van de gemeente (van 8 tot ongeveer 25 jaar).

Wij zijn op één of andere manier betrokken met jongeren. We zijn geen professionals, maar hebben ons wel verdiept in jongeren.

Wij willen met jullie meeleven door onze tijd, gaven en talenten in te zetten.

PJT zoekt je op

We willen je graag ontmoeten om je beter te leren kennen en dus niet alleen als er iets moeilijks in jouw leven is. We zoeken je daarom op als je 13 wordt en twee jaar later weer. We komen dan graag voor een gesprekje bij je thuis.

Zo’n gesprekje gaat bijvoorbeeld over hoe het gaat, wie je vrienden zijn, hoe het gaat op school, of je wel eens in de kerk komt en wat je daar van vindt en wat geloof voor jou betekent.

Als jong zijn moeilijk is

Er kunnen jou dingen overkomen die moeilijk zijn. Je thuissituatie is bijvoorbeeld moeilijk of misschien maakte je een verkeerde keuze en worstel je nu met de gevolgen ervan. Anderen kunnen je wat hebben aangedaan, je kunt worstelen met je identiteit of geaardheid. Je kunt te maken krijgen met het overlijden van iemand dichtbij of met een andere verliessituatie. Daardoor kun je je eenzaam, onzeker, somber of schuldig voelen.

Misschien zou je wel iemand in vertrouwen willen nemen, iemand die even naar je zou willen luisteren. Een (vreemde) volwassene lijkt misschien ver van je af te staan, maar toch willen we graag naast je komen staan en naar je luisteren. We kunnen je misschien niet echt helpen, maar het samen met iemand delen, lucht vaak al erg op. We kunnen dan ook samen met jou kijken naar wat jou kan helpen.

Weet dat je niet de enige bent. We hebben al met verschillende jongeren mogen meelopen. Over jouw situatie praten is een stapje in de goede richting. Je kunt ons bellen of mailen.
We hebben een vertrouwensplicht. Dat betekent dat we niet mogen spreken met anderen over wat we horen, tenzij het noodzakelijk is voor jou of voor ons. Dit gaat dan wel altijd in overleg met jou.

Als je met iemand wilt praten

We zijn er ook voor je als je gewoon even met iemand wilt praten. Je maakt bijvoorbeeld iets mee en wilt daar graag een mening over van een ander. Of je worstelt met de vraag hoe je groeit in je geloof. Wij willen je dan advies geven, een goede raad. Niet voor één keer, maar voor een langere periode.
We zijn dan je coach, buddie, maatje, net welk woord je er aan wilt geven.

Laat het ons weten en dan gaan we kijken of er iemand is die bij je past en van wie je kunt leren. Diegene kan dan vaak ook veel van jou leren.

Twee jongeren delen hun ervaring

Ik heb een aantal jaren regelmatig gesproken met iemand van het Pastoraal Jeugd Team. Dit kwam omdat ik een verslaving met drugs had en hier niet goed mee overweg kon en daardoor een heel verkeerd leven had. Ik wist niet hoe ik hier vanaf kon komen en wist soms ook niet wat ik met mijn leven moest.
Ik ben van jongs af begonnen met de drugs en heb er toen heel wat jaartjes aan vast gezeten. Na een aantal jaren moest ik ervan af, omdat ik het mezelf door alles heel erg moeilijk maakte en je leven daardoor stil staat. Toen heb ik besloten om met iemand van PJT te gaan praten. Ik kende mezelf niet goed en door de gesprekken leerde ik mezelf beter kennen. Ook wist ik daardoor waar ik sterker in moest worden om ervan af te komen.
Aan de gesprekken heb ik heel veel gehad, omdat ik mijn verhalen kwijt kon en dat voelde als een opluchting, omdat ik dat nooit met iemand kon delen. Ik vond dit wel heel moeilijk en had er ook lang niet altijd zin in, maar ik ging altijd met een goed gevoel er weer vandaan. Met de persoon van PJT heb ik hele moeilijke maar ook hele fijne gesprekken gehad en ik leerde mezelf al met al beter kennen. Ik wilde nooit naar een afkickcentrum, omdat ik vond dat dat niet nodig was, maar door de gesprekken kwam ik er wel achter dat ik meer mensen om mij heen nodig had om er van af te komen. Dat is mijn uiteindelijk ook gelukt.
Ik ben heel blij met de gesprekken die ik gehad heb met de persoon van PJT en dit heeft mijn leven zeker veranderd. Ik raad iemand die het ook lastig heeft met zichzelf, verslavingen of wat dan ook aan, om zeker een gesprek aan te gaan. Ik heb er een goede band aan over gehouden en ga de persoon zeker nooit meer vergeten in mijn leven.

Ik kon mijn verhalen kwijt en dat voelde als een opluchting, omdat ik dat nooit met iemand kon delen.

W.

25 jaar

Ik kon, vrijuit, over de meest lastige periode in mijn leven praten en alles op tafel gooien, wat ik bij anderen minder snel heb gedaan.

Esther Bos

20 jaar

Ik ben Esther Bos, 20 jaar en ben na het overlijden van mijn vader aangesproken door een coach uit de kerk om eens wat gesprekken aan te gaan. In eerste instantie was ik er een beetje sceptisch over; ik had niet veel zin in catechisatie 2.0 of alleen maar ‘gelovige goed-bedoelde’ adviezen. Uiteindelijk ben ik toch naar de coach toe gegaan en merkte ik dat ik het eigenlijk heel fijn vond. Ik kon, vrijuit, over de meest lastige periode in mijn leven praten en alles op tafel gooien, wat ik bij anderen minder snel heb gedaan. Daarnaast vond ik het ook fijn om op een subtiele manier weer bij het geloof stil te staan. Het geloof is er bij mij zeker, al ben ik er momenteel niet echt actief mee bezig. De gesprekken met de coach was voor mij dus een mooie manier om er wél mee bezig te zijn en te kunnen praten over de dingen die mij bezig hielden. Ondanks dat de echte coachgesprekken inmiddels stilletjes zijn gaan liggen, ga ik nog af en toe langs voor een kopje thee en een goed, maar ook gezellig gesprek.

 

Dit zijn wij:

Carolien Schuiteman
06 18371661
e-mail

Rolf Schuiteman
06 16894521
e-mail

Inge van den Top
06 26467204
e-mail

Dineke Jongsma
06 33133123
e-mail

Hetty van Elten
06 40995340
e-mail

Theo ter Maaten
06 23068395
e-mail

Informatie

Kerkbode

Kerkenraad

Diaconie

Kerkrentmeesters

Actueel

Activiteitenkalender

Nieuwsberichten

Kerkdienstgemist.nl

Facebook

Contact

Een persoonlijk gesprek

Kerkelijk bureau

Ruimte reserveren

Alle contactgegevens

Inloggen